Jánoska 2010.03.23. 21:40

A rádió

Minap sikerült szereznep jópár Rádiótechnika évkönyvet. Több oka is van, hogy ilyeneket bújok, nézegetek lapozgatok.

  1. Először is nagyon jó illatuk van! Igazi régi papír.
  2. Érthetően és világosan leírnak olyan dolgokat, amiket eddig el se tudtam képzelni hogy működnek. :)
  3. Azért a régi hírdetések is mosolyt csalnak az ember arcára, aztán belegondol, hogy ezekből a nagy gyárakból mára semmi sincs.
  4. Elképesztő, hogy akkoriban (1976-1982) is mennyire előrehaladott fejlesztésekről és újdonságokról számolt be az újság, amik csak több tíz évvel később vált elérhetővé az emberek számára.
  5. Valamint az akkor gyártott készülékek (Videoton, BRG, BEAG, Orion, stb...) még a mai napig működnek! Hol lesz az én kis satnya pendrive-om 2 év múlva? :)

Szóval épp egy ilyen könyvet forgattam, mikor találtam benne egy remek idézetet, amit most megosztok azzal a mindössze talán két olvasómmal:

Este van, az asztalon a készülék szögletes alakja, mögötte egy keretantenna húrjai fénylenek és a hangosan beszélő sötét torkából szakadatlanul ömlik a hang, egy messze-messze város művészeinek hangja. Vendégeink egy ideig csendben hallgatják, de előbb-utóbb felvetődik a kérdés: De mondja hát, hogyan lehetséges ez, hogy jut ide a hang olyan messziről? Mondja hát mi az a rádió?

Ez az a kérdés, amit ma olyan sokan kérdeznek és amire oly ritkán hallunk kielégítő választ. A felelet nehézsége abban rejlik, hogy az elektromosságot nem érzékelhetjük olyan közvetlenül, mint a hangot vagy fényt, mert nincs elektromos érzékszervünk. Hozzájárul ehhez az is, hogy az elektrotechnika még nagyon fiatal tudomány, még nem ment át annyira a köztudatba, mint a hang, a fény ismerete, amelyet már évtizedek óra ismert az emberiség.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hullam.blog.hu/api/trackback/id/tr951863638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Öreg Vatyi (törölt) 2010.10.01. 12:00:21

"...amit most megosztok azzal a mindössze talán két olvasómmal:"
Üdv!
Most már van egy harmadik is, még RSS-be is betettelek! ;)

Jánoska 2010.10.01. 12:49:13

Köszönöm! :) Remélem sikerül majd még érdekes, illetve gondolatébresztő bejegyzéseket írnom.
süti beállítások módosítása