1986 május 1-én a magyar felvonulók mit sem tudtak Európa legnagyobb nukleáris katasztrófájáról, ami április 26-án történt, és amiről csak 3 nap múlva Svédország szerzett tudomást először. Belegondolni is szörnyű, hogy az akkori politikai helyzetnek köszönhetően mennyi információt hallgattak el, módosítottak erről, és azóta sok más eseményről. Régóta foglalkoztat ez a téma, több könyvet is olvastam róla, de igazán az internet korában terjed "szabadon" az információ, mely nincs ferdítve.

Csernobil mellett található a harkály, azaz egy hatalmas antenna, melyet 1976-ban indítottak be, és értelemszerűen 1986-ban hallgatott el. A harkály nevet a rádióamatőrök adták neki, mivel egy kb 10Hz-es kattogás volt hallható. Igazából ez egy szovjet ballisztikus rakéta észlelő rendszer része. Mivel a neten rengeteg anyag található a DUGA-3-ról, ami az orosz elnevezése, így álljon itt egy videó erről a monumentális fém temetőről.

A történet azzal kezdődött, mikor Csernobil katasztrófája után, és a sugárzás csökkenése után ukrán turisztikai irodák szerveztek utakat a lezárt zónába. Ez a fajta katasztrófaturizmus rengeteg embert, köztük engem is vonz és az idő múlásával egyre biztonságosabb ott tartózkodni. Hhivatalosan 5-600 év múlva telepedhetnek vissza az emberek a zónába, többen már azóta is ott laknak. A videóban látható két elvetemült több felvételt is készített, a legdurvább mikor bebújik egy markoló kanalába, és a sugárzás valami iszonyat módon felszökik. Érdekes módon nyomasztó, egyben lenyűgöző is.

A bejegyzés trackback címe:

https://hullam.blog.hu/api/trackback/id/tr122334050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.07.10. 17:15:09

Látom, nem mai post,-de fontos,érdekes,-és fájdalmas téma. Azóta leállt a csernobili (pripjaty-i) turizmus: www.oroszvilag.hu/?t1=szines_hirek_sport&hid=2171
süti beállítások módosítása