Újabb lakótárs érkezett a hullámvölgybe! :) Egy National Panasonic DR28, azaz RF2800-ról van szó (Amerikában mindent máshogy hívnak). Méretileg nem veszi fel a versenyt a hasonló kategóriájú rádiókkal, ellenben mindent tud, amit tudnia kell. Kényelmes, és pontos frekvencia állítási lehetőség a kétsebességű tekerőnek köszönhetően, digitális kijelzés az analóg mellett, valamint SSB vételre is alkalmas. Nem eredeti állapotban került hozzám, de a szakértő, ki javította, nagyon szép és jó munkát végzett. A szokványos letörős műanyag kapcsolókat kicserélte, a hiányzó antennát egy nagyon jó és ügyes trükkel pótolta (Amphenol aljzat + hozzá amphenol dugós méretes botantenna), a hátsó antenna csatlakozások pedig szabvány hangszóró csatlakozásokat kaptak (ez is jobb bármelyik féle antenna csatlakozásnál). A potmétereket cserélte, és az eredeti sapkákat megőrizte. Este kipróbálva három sör alatt tudtam végigszkennelni 150kHz-től 30MHz-ig az adókat, annyi jött rajta. Érdekes, hogy általában ha bejött egy adó, azt 10-es erőséggel tette. Köszönhetően az SW CAL nevű potinak, egész jól be lehet lőni a vételt. Sajnos még nem jöttem rá mit is csinál ez a tekerő, de jó, hogy van. A vételi erősség kijelzője is nagyon fifikás, jobbról balra növekszik a számozása, a rádiót kikapcsolva 10-est mutat, bekapcsolva pedig 0-ra ugrik (jobbra). Kicsit fura első látásra, de ez a legegyszerűbb megoldása a műszer "öntesztjének". Kezelése nagyon kényelmes, csak szemmagasságban legyen a rádió. Egyet nem tudok még: fogalmam sincs hol kapcsoljam át, hogy ne hálózatról, hanem elemről üzemeljen. A kapcsolási rajz alapján kéne lenni valahol egy kapcsolónak, de nem találom. Nincs mese, hamarosan szét kell kapni! :)

Update:
Az elemtartót sikerült visszaforrasztani, az antennát is megcsinálni, valamint összehangolni. Szuper kis rádió, tegnap kis jelerősségnél is tisztán, érthetően hallottam egy angol SSB adást. Valamint már nem kell a falhoz kötni a szerkezetet! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://hullam.blog.hu/api/trackback/id/tr432124977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jánoska 2010.07.05. 09:08:09

@VR5000: Megbízható forrásból! :)
süti beállítások módosítása