Jánoska 2010.03.12. 21:06

A kezdetek

Egy szép napon - mint ahogy minden kezdődik - eszembe jutott, de jó is volna egy CB rádión hallgatni a "fontos" útinfókat, kamionosok ökörködését, és egyéb "hasznos" dolgokat hallgatni.


Utánaolvasva két lehetőség volt:

  • Egy CEPT-es (FM 4W) CB a kocsiba, és akkor a rendősörknek lehet mutogatni a matricát
  • Egy komolyabb SSB-s CB rádió, de az csak otthon stabilban, ahol nem igazoltatnak, csak a feleségem a hűtő körül (már hányadikat iszod?)

Nem tudtam választani, ezért beszereztem egy DnT Scanner CEPT-es rádiót a kocsiba, hozzá egy mágnestalpas antennát, valamint egy Teaberry Stalker XX-at Penetratorral otthonra. Mondanom se kell, ilyen tárgyak más számára haszontalan dolgok, de ezek birtoklása olyan földöntúli örömmel töltött el, hogy "muszáj" volt.

Sajnos az FM elég csalódás volt számomra. Autópályaközelség révén általában olaszok és németek, esetleg csehek jöttek rajta, néha egy-egy magyar öregúr beszélte meg egymással az aznapi dolgokat, és a betegségeket. Ők szórakoztatóak voltak, csak nem nagyon szerették, ha beleugattam. :)

Első találkozásom velük egy hazafele úton történt, mikor scannelt a DnT, majd egyszer csak megakadt: János itt vagy?
Gondoltam ezt nem hagyhatom ki, beleszóltam:

-Itt vagyok
-No végre, aszittem már senki sincs
-Hát itt vagyok, de szerintem nem az a János, akit keresel
-Nem baaaaaaaaj
- ... és milyen a vétel?
-Teljesen jó! Honnan beszélsz?
-Itt autózok a ... gyár mellett. És Te?
-Áááá én is azon a környéken.
-Hát az nem sok, de azért király! Köszi, Üdv!
-Ok, jó utat

Talán még a félénkebb kamionosok tolták rajta a 13-ason, de általában csak akkor, mikor nem tudtam bemenni az üzembe. Hogy miért félénkebbek? Ugyanis az AM és vele együtt az SSB tiltott Magyarországon, de talán az EU-ban is, és csak rádióamatőr vizsgával rendelkezők használhatják. A kamionosoknak pedig ott voltak a régi Stalker IX-ek, és President Grant-ek (18-40W-al), nem fogják lecserélni egy 4W-os játékra.

Aztán beindult a Stalker is, de nem volt hely az antennának a két szobás társasházban, így maradt az erkélyről kilógatás, és "csak" hallgatás. Ott már brekiztek rendesen, sőt a billencsesek is megjelentek felső 29-en (de nagy szerencsém volt, hogy egy átalakított Stalkerhez jutottam). Hamar ráállt a fülem a recsegésre. Az asszony az istenért nem értett belőle egy szót se, de nem is volt kitartó.

De akit még nem csapott meg egy hullám se, az el se tudja képzelni mekkora öröm meghallani valaki a súgásból, esetleg válaszolni neki és kommunikálni!

A bejegyzés trackback címe:

https://hullam.blog.hu/api/trackback/id/tr711835370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vadas48 2010.06.13. 21:41:56

Üdv, Jánoska!
Nekem most került kölcsönbe egy Stalker XX. Antennám még nincs, egyelőre doksit keresek hozzá. Egy angol nyelvűt tudtam letölteni, amiben nem szerepel az FM üzemmód, és az én gépemen ez az üzemmód felirat úgy tetszik, utólag lett felragasztva. Viszont a cbmuzeum.nl lapon van olyan Stalker XX-as, amin gyári az FM felirat. Az én gépemen ez csak átverés lenne? Tudsz valamit erről?
üdv és kösz
Vadas

Jánoska 2010.06.14. 07:04:42

@Vadas48: Szia!
Nem átverés, nekem is pont ilyen van (utólag ragasztott FM), és tökéletesen működik. Azt, hogy miért így van, nem tudom, de lehet a különböző piacokra szánt verziók miatt. Stalker IX-ből már láttam FM nélkülit.
Ráadásul nekem még a HI/LOW is matricával van megoldva. :)
Sok sikert hozzá!
süti beállítások módosítása